For de som er misfornøyd med brystenes størrelse, finnes det kirurgiske inngrepet brystreduksjon. Det er flere tilgjengelige operasjoner man kan få utført hvis man ønsker større eller mindre bryster. For kvinner har størrelsen mye å si for selvfølelsen, uansett hvilken størrelse man har. Det påvirker figuren og fasong på klesplagg, fysisk aktiviteter og for eksempel seksuallivet. Brystene forandrer seg hele livet og kvinners syn på egne bryster forandres også gjennom livet.

Man kan øke størrelsen ved å sette inn implantater og de fleste av oss har hørt om silikonbryster. En annen type operasjon er rekonstruktiv kirurgi på brystene. Dette kan være å rette opp i tidligere operasjoner, utligne forskjeller eller og bygge opp etter sykdom som blant annet kreft. Brystløft er rett og slett løfte av bryster som har blitt slappe og hengende over tid på grunn av amming eller generell alderdom.

Brystreduksjon er mer enn et estetisk inngrep

Brystreduksjon er det inngrepet man faktisk også kan søke om støtte fra staten. Det er fordi dette ikke bare er en estetisk operasjon, men ved å redusere brystene minsker man også fysiske plager. Mange plages av smerter på grunn av brystenes størrelse og vekt. De plagene mange av kvinnene opplever er:

Brystreduksjon er mer enn et estetisk inngrep

  • Ryggsmerter på grunn av vekten i front.
  • Nakke og hodepine på grunn av vekten av brystene.
  • Smerter og søkk i skuldrene etter behå-stropper som skjærer inn i huden.
  • Skjev kroppsholdning.
  • Redusert fysisk aktivitet på grunn av at brystene hindrer bevegelsesfrihet. Ved mangel på fysisk aktivitet medfølger en rekke bivirkninger.

Store bryster kan redusere selvfølelsen

Mange kvinner lever ikke bare med fysiske smerter på grunn av brystenes størrelse. Kvinner sier også at de føler seg fanget og mister blant annet mulighet til å drive med forskjellige typer fysiske aktiviteter. Ikke bare hindrer brystene dem til å prestere, men det kan også være smertefullt å for eksempel jogge.

Store bryster

I noen yrker er store bryster en hindring og ofte i veien. Dette medfører at noen velger disse yrkene vekk, slutter eller føler at de konstant mislykkes.

Klær til besvær

Bruker en kvinne egentlig en størrelse 38 eller medium i klær, må hun kanskje opp 2-3 størrelser større i overdel for å få plass til brystene. Dette får en til å føle seg totalt figur-løs og det er ofte veldig vanskelig å faktisk finne klær som passer. Hva man skal kle på seg uansett anledning har derfor ingenting med hva man faktisk vil ha på, men hva som passer over bysten.

Klær til besvær

Undertøy er personlige klesplagg, og spesielt behåen er et veldig viktig plagg for enhver kvinne uansett alder. Noen har en spesiell favoritt mens andre fyller skapet med ulike typer. Like viktig er sports-behå for de som utøver sportslige aktiviteter. Den skal være behagelig og samtidig funksjonell slik at den gjør nytten og holder brystene på plass. Bikini-toppen er vel så viktig, og den skal både sitte godt og se pen ut. Man er avkledd og sårbar, så badeklærne blir ekstra viktig for man dekkes ikke til.

Store spesial-behåer og bikinier er ofte veldig dyre. I tillegg er det lite utvalg og få butikker som selger disse varene. De skal løfte og støtte bryster av større vekt og må derfor designes for å klare oppgaven på best mulig måte. Kvinnene som må bruke disse plaggene har dessverre ikke så mange valgmuligheter.

Det er viktig med en god konsultasjon

god konsultasjon brystreduksjon

Først får man en konsultasjon og dermed forklart hva slags resultat man kan forvente seg. Det er viktig at man beholder et naturlig utseende ved at de nye brystene passer til kroppsfasongen. Videre er det ikke anbefalt at man er overvektig og mange klinikker setter en øvre grense på 30 BMI. Dette gjøres for å få best resultat og hindre uønskede bivirkninger. Det er en fordel å være i god form og at man har fått barna slik at man er ferdig med amming.