Er du så heldig at du har kantine på jobben? I så fall bør du være glad for det, for det er slettes ikke alle arbeidsplasser som har det. Dette til tross for at de ansatte ønsker seg kantine, noe nyere undersøkelser viser.

Det er heller ikke bare et ønske om å ha kantine – de ansatte i Norge ønsker seg også god kantinemat. Her er det ikke grove rundstykker med ost og skinke som gjelder, men ansatte ønsker ferske råvarer og sunn mat. Dersom du er sjef for en bedrift som fortsatt har kaffe- og snacksautomater i hallene, så bør du lese dette.

Stadig flere selskaper som driver med catering og kantinedrift viser til at deres kunder ønsker en sunnere og mer variert meny, og flere selskaper har sett seg nødt til å gå bort fra sine gamle vaner og konsepter.

Det kan føre til økte kostnader for bedriftene, men fornøyde arbeidere som spiser godt vil igjen kunne gi resultater i form av økt produktivitet. Men det er ikke tilfeldig hvilke bedrifter som ønsker et mer lukrativt utvalg i sine kantiner – undersøkelser viser at det er Oslo-toppene, og da spesielt de bedriftene som holder hus i Bjørvika, som ønsker et ekstra godt utvalg i sine kantiner.

Her er landets beste kantine

Teknisk Ukeblad bestemte seg for å finne ut hva som serveres i norske kantiner, og tok like gjerne rundturen for å besøke noen av de største bedriftene i landet. De besøkte blant annet FMC Technologies i Bergen, og fant ut at utvalget av mat i kantinen her var bedre enn det mange av oss spiser hjemme til middag.

For på menyen så var alt fra torsk med bacon til fiskekaker og frisk salat. Det er noe annet enn de tørre rundstykkene mange av oss får servert på jobben, kanskje med en ost og en liten skinkebit på.

I den nevnte kantinen serveres det heller ikke bare lunsj, men også frokost og overtidsmat. Ypperlig for deg som ønsker å dra rett på jobb når du står opp om morgenen, og også for deg som liker å sitte ekstra lenge på jobben.

Og det er ikke tvil om at denne ordningen med såpass godt utvalg av mat har blitt satt pris på av de ansatte hos FMC. For man ser at stadig flere blir sittende lengre på jobb, og man går sjeldent misfornøyd ut fra en lunsj. Ikke minst så er utvalget preget av mye sunn mat.

Men koster det en formue å handle i en så bra kantine? Ikke nødvendigvis, om vi skal tro sjefene hos firmaet. Det er nemlig et spleiselag mellom bedriften og de ansatte, slik at den maten man handler på arbeidsplassen koster tilnærmet det man vanligvis betaler i en kantine. Og det høres jo veldig greit ut!

Kantine på jobben

Kostnader ved kantinedrift

Mens enkelte bedrifter velger å følge FMC sin profil om å skape en unik kantine, så er andre igjen mest opptatte av å spare penger. Det er ikke tvil om at det koster å drifte en kantine, men hvem skal ta kostnadene?

Skal man skru opp prisene på matvarene for at bedriften ikke skal tape penger, eller skal man dele de med de ansatte slik at man faktisk blir fristet til å handle i kantinen? Sistnevnte er nok den beste løsningen, og vi vet at mange nordmenn synes dagens kantinepriser på et generelt grunnlag er alt for høye.

En av de mange utgiftene ved å drifte kantine, er renhold. Kanskje klarer man seg med en til to vasker av resten av kontorlandskapet i uken, men kantinen må som regel rengjøres hver eneste dag.

Dette, i tillegg til kostnader av personale som skal jobbe i kantinen, er en av årsakene til at mange bedrifter velger å prioritere selvbetjente automater og dispensere fremfor slik drift. Hva som lønner seg i lengden finnes det neppe noe konkret fasitsvar på, men det er ikke tvil om at de som har kantine på jobben setter pris på den.