Forsvinner alle pengene dine på klær, gadgets, dataspill og lure dingser? Slik kjenner du igjen symptomene til en shopaholic.
Hvem kan være shopaholic?
Shopaholics er noe man vanligvis forbinner med fjollete unge damer i høye hæler – ikke nødvendigvis særlig attraktiv en egenskap, og heller ikke så innmari smart. Men de er veldige pene i klærne, da.
Fakta er at man ikke trenger å være hverken dame, ung, fjollete eller særlig glad i sko for å være shopaholic. Det er ofte et begrep man setter på kvinner, siden shopping ofte har blitt synonymt med klesshopping og nettopp denne formen for kjøp brukes mere av kvinner som underholdning og sosial omgang.
I virkeligheten er det like mange menn som har problemer med å kontrollere forbruket sitt. De bruker bare pengene på andre ting enn kvinner generelt gjør. Kvinner kjøper ofte klær – også til barna og mannen – og ting til hjemmet, og dette er veldig synlige innkjøp, som må plasseres i hjemmet og blir brukt og sett på ofte.
Derimot kjøper menn oftere digitale dingser, sportsutstyr og brenner av pengene på å dra på by’n eller sportsbetting. Menn besøker også oftere sider som MONEYBANKER enn kvinner. Smarte dingser – nettbrett, datatilbehør, elektroniske abonnementer på musikk, spill og film eller serier tar ikke nødvendigvis opp så mye plass, sportsutstyr ender opp i boden, og pengene på byturen er bare borte vekk, så dermed blir de typiske ’manneinnkjøpene’ ofte mindre synlige.
Dermed kan menn også ofte skjule at de har ett problem med shopping, hvor imot kvinner oftere forsvarer innkjøpene sine med å trenge den ene eller andre tingen, eller overfører forbruket til å kjøpe fine klær til barna, som tross alt vokser ut av dem og må ha nye av og til.
Kvinner har en større tendens til å samle ting og koser seg med prosessen med å lete etter den perfekte skjorten i butikken. Menn jager i større grad byttet sitt, og nyter researchen, før den endelige ’nedleggelsen’ – innkjøpet – som ofte går fort.
Symptomer på en shopaholic
Det kan virke noe voldsomt å sykeliggjøre innkjøp, men kjøper man såpass mye at det ødelegger økonomien og setter budsjettet helt over styr, er det viktig å få de dårlige vanene under kontroll.
- Kjøper du impulsivt uten å planlegge eller overveie hva du trenger?
- Kjøper du noe, og oppdager at du har identiske ting hjemme allerede?
- Skjuler du innkjøpene dine for andre?
- Får du et ’rush’ av å kjøpe?
- Får du dårlig samvittighet eller kjenner deg nedpå etter et kjøp?
- Gir kjøpetrangen din deg økonomiske problemer?
- Blir du rastløs om du ikke følger dine kjøpevaner (dra på shoppetur på helgen, netshoppe etc.)?
- Bruker du innkjøp som underholdning og avledning fra problemer?
Kjenner du deg igjen i punktene her, har du sannsynligvis behov for å få kjøpetrangen under kontroll, uansett hva du kjøper.
Kilder: dinside.no, videnskab.dk, e24.no og nymag.com